
 

 

 

  
 
M E M O R A N D U M  
 
To: Development Services staff 
From: Zack Santen for Tina Axelrad, Zoning Administrator 
Date: May 29, 2019 
Re: Denver Zoning Code (DZC) Clarification – Rooming and/or Boarding Home Occupation 

Floor Area Calculations  
 (DZC §11.9.2.5) 

 
Summary 
This memo provides a written clarification that addresses the following question: 
 

Question:  In DZC §11.9.2.5, there is a provision limiting the amount of gross floor area (GFA) that 
can be occupied by a Home Occupation. How does this apply to a Rooming and/or Boarding Home 
Occupation located within the Primary Structure? 
 
Answer:  Only the gross floor area of the home that is used exclusively by the roomer(s) and/or 
boarder(s) shall be subject to this size limitation. 

 
Definition 
Rooming and/or Boarding, DZC §11.12.8.2.13: 

 
“A Home Occupation that provides lodging with or without meals, is available for permanent 
occupancy only, and which makes no provision for cooking in any of the rooms occupied by paying 
guests.” 

 
Discussion 
DZC §11.9.2.5 states a general limitation that one or more Home Occupation(s), whether located within a 
primary Dwelling Unit or a Detached Accessory Structure, shall not in the aggregate utilize more than 20 
percent of the gross floor area of the dwelling unit primary use, but in no case shall exceed 300 square 
feet.  
 
When reviewing a zoning permit application for a home occupation for roomers/boarders, which is 
subject to this general home occupation limitation, calculate the “home occupation” GFA to include the 
total GFA of all bedrooms occupied by the roomers/boarders, plus any additional GFA for one or more 
rooms in the house used exclusively by the roomers/boarders (e.g., a private bathroom).  Do not include 
GFA of rooms that both the primary household residents and the roomers/boarders can fully access, use, 
or enjoy (e.g., shared kitchens, living rooms, or bathrooms).  
 
In addition to the general limitation on the amount of GFA that can be occupied by the roomer/boarder 
home occupation, DZC §11.9.4.16 sets specific limitations on the maximum number of roomers/boarders 
that are permitted and states that the subject dwelling unit shall not contain more than one Kitchen.  
Note that the above limitations do not apply to the primary Rooming and Boarding House use within the 
Residential-Group Living use category (defined in DZC §11.12.2.2.A.6). 



 
Examples 
1. A home owner is applying for a zoning permit to rent out a bedroom that is 300 square feet. The 

bedroom is part of a suite that includes a 50 square-foot bathroom that can only be accessed through 
the rented bedroom. Under the general limitation stated in DZC §11.9.2.5, the home occupation 
permit should be denied because the total gross floor area of the rooms/space used exclusively by 
the intended roomer/boarder is 350 square feet., which exceeds the maximum 20%/300 square-foot 
limit. 
 

2. A home owner is applying for a zoning permit to rent out a bedroom that is 300 square feet; the 
room has a 50 square foot bathroom that is directly connected to the room proposed to be rented.  
However, the same bathroom is also accessed through a door that connects to the main living room 
area of the home and its use will be shared with the primary resident of the home. Therefore, the 50 
square foot bathroom is shared, and is not rented to the roomer/boarder for his/her exclusive use. 
Under the general limitation stated in DZC §11.9.2.5, the home occupation permit should be 
approved because the total gross floor area of the rooms/spaces used exclusively by the intended 
roomer/boarder does not exceed the maximum 20%/300 square foot limit. 
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